Afasie trainingscentrum

Het afasie trainingscentrum van Zorgwaard in de Hoeksche Waard biedt revalidatie en nazorg aan mensen met een communicatiebeperking als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), bijvoorbeeld door een beroerte of trauma. De leeftijden zijn divers, van 25 tot 90 jaar, er zijn voor jong en oud mogelijkheden. In de behandeling staan herstel van de communicatieve vaardigheden, maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid centraal. Hierbij kan gedacht worden aan het bedienen van een telefoon of zelfstandig iets kopen in de winkel. Wij bieden de revalidatie aan in de vorm van dagbesteding. Dat wil zeggen dat de cliënten één of meerdere dagen per week naar ons afasie trainingscentrum in Puttershoek komen en aan het einde van de dag weer naar huis gaan.

Multidisciplinaire behandeling

Binnen het afasie trainingscentrum is er sprake van een multidisciplinaire zorgaanpak. De behandelend logopedist werkt samen met andere specialisten, zoals een ergotherapeut, fysiotherapeut, activiteiten begeleider en/of muziektherapeut. Afhankelijk van uw specifieke situatie wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Ook uw partner, gezin en/of andere naasten worden bij de behandeling betrokken.

Mantelzorger(s)

Een (chronische) communicatiebeperking vraagt om een andere, nieuwe manier van communiceren. Wij begeleiden cliënten en hun naasten bij het inpassen van deze veranderingen in hun dagelijks leven. Minimaal twee keer per jaar organiseren we bijeenkomsten voor mantelzorgers om ervaringen te delen en wordt er informatie gegeven over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over communicatieadviezen en/of de gevolgen van hersenletsel.

Lotgenotencontact

In het afasie trainingscentrum kunt u ook terecht voor lotgenotencontact. Interactie met lotgenoten is erg belangrijk. Mensen leren van elkaar en kunnen zich aan elkaar optrekken. Daarnaast is het fijn om in contact te komen met mensen die uw ervaring delen. Naast individuele logopedische behandeling biedt het afasie trainingscentrum ook groepsbehandelingen en groepsactiviteiten. Hierbij ligt de nadruk op het verbeteren/onderhouden van de communicatieve vaardigheden. Dit gebeurt in één of meerdere groepen, waarbij de doelstellingen per groep kunnen verschillen. Voorbeelden zijn een lees- of schrijfgroep of een groep waarbij de aandacht uitgaat naar het trainen van het gebruik van een ondersteunend communicatiehulpmiddel.

Locatie en aanmelden

Het afasie trainingscentrum Zorgwaard is gevestigd in ’t Huys te Hoecke in Puttershoek. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van het afasie trainingscentrum heeft u een indicatie nodig. Of u in aanmerking komt voor een indicatie is afhankelijk van wet- en regelgeving. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maud Peeters (logopedist) via het volgende telefoonnummer: 06 19 05 05 17 .

Onderstaand een aantal reacties van cliënten die het afasie trainingscentrum bezoeken:

‘’Thuis ben ik alleen, fijn dat ik hier met mensen ben en meer kan praten’’

‘’Er worden gesprekken gevoerd over verschillende onderwerpen’’

‘’Tijdens oefeningen word je geholpen, soms is het best hard werken’’

‘’Ik vind het leuk om hier te zijn en dingen te doen’’

 ‘’Fijn dat er mensen zijn die hetzelfde doormaken en dat er niet raar wordt opgekeken wanneer het spreken niet lukt’’