Ergotherapie

Ergotherapie is bedoeld voor iedereen die, ten gevolge van een ziekte, trauma, over- of onderbelasting of beperking, moeite ervaart in het uitvoeren van dagelijkse handelingen. De therapie helpt bij het oplossen van problemen in het uitvoeren van deze dagelijkse handelingen.

Onze ergotherapeuten behandelen en/of adviseren in uw vertrouwde omgeving op de plek waar het probleem zich voordoet. Zoals het behouden van de zelfstandigheid, zoals koken (eventueel met het gebruik van hulpmiddelen) of het aanvragen van een rolstoel of scootmobiel. Wanneer u problemen ondervindt in de woning, kijkt de ergotherapeut samen met u naar aanpassingen of voorzieningen die nodig zijn om zo goed en veilig mogelijk te functioneren.

Daarnaast bieden wij ook begeleiding en training aan bij cognitieve problemen (zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen of problemen bij plannen of organiseren) of bij klachten van over-/onderbelasing (burn-out/bore-out) of vermoeidheid. We zoeken dan samen met u naar een goede balans in activiteiten.

Specialisaties

Binnen Zorgwaard werken de ergotherapeuten op multidisciplinaire basis. Hierdoor zijn de lijnen tussen onder andere diëtist, fysiotherapeut, specialist ouderengeneeskunde en logopedist kort. Verder zijn de ergotherapeuten naast de algemene ergotherapie gespecialiseerd op het gebied van:

 • Ziekte van Parkinson
 • Cognitieve revalidatie
 • CVA/ beroerte
 • COPD en longaandoeningen (o.a. ook post-COVID)
 • Burn-out of bore-out (over-/onderbelastingsklachten)
 • Palliatieve en terminale zorg
 • Sensorische integratie (overprikkelingsklachten)
 • PDL (omgangsadviezen bij bv. Dementie)
 • Dementie
 • Decubitus
 • Oncologie
 • Behandeling mogelijk met principes vanuit de Acceptance and Commitment Therapie

Onze ergotherapeuten

Van links naar rechts: Monique, Amy, Ligaya, Mariska en Naomi

Waar?

Eerstelijns ergotherapie wordt veelal aangeboden aan huis. Dit is vaak de locatie waar de dagelijkse handelingen en problemen zich voordoen. Wanneer wenselijk of noodzakelijk kan er ook in de ergotherapieruimte van Rembrandt of Gravin in Oud-Beijerland behandeld worden.

Moet u eerst langs de (huis)arts?

Nee, niet per se. Ergotherapie heeft, net als fysiotherapie, directe toegankelijkheid. U heeft dus geen verwijzing van de (huis)arts nodig. Het kan voorkomen dat er alsnog om een verwijzing gevraagd wordt als er sprake is van chronische en meervoudige gezondheidsproblematiek. Ergotherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoed voor 10 uur per kalenderjaar (na besteding van eigen risico). Afhankelijk van de zorgverzekeraar kunnen hier nog extra uren bijkomen voor advisering aan de mantelzorger. Mocht u uw wettelijk verplichte jaarlijkse eigen bijdrage nog niet volledig hebben besteed, zal dit door uw zorgverzekeraar aangesproken worden bij ergotherapeutische behandeling.

Revalidatie

Wanneer u na een ziekenhuisopname wilt revalideren van bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie, amputatie of een hersenbloeding dan kan dat ook bij Zorgwaard. Als onderdeel van uw revalidatie krijgt u ergotherapie. Zo zorgen we ervoor dat u weer snel terug naar huis kunt. Na uw ontslag is het mogelijk de ergotherapie thuis voor te zetten. De arts in het ziekenhuis verwijst u door voor revalidatie. Hierdoor heeft u recht op behandelingen van verschillende disciplines.

Contact

Locatie Rembrandt
Rembrandtplein 1
3262 HW Oud-Beijerland

Locatie de Gravin
Gravinnelaan 5
3261 AV Oud-Beijerland

Telefoon: 085 782 95 35
E-mail: ergotherapie@zorg-waard.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00

Folders

In deze folders vindt u ook meer informatie over de mogelijkheden voor ergotherapie:

Ergotherapie algemeen 
Cognitieve Revalidatie Therapie