Ga terug

Week van lezen en schrijven bij het DigiTaalhuis Hoeksche Waard

6 september 2022

Taalvraagdagen, thematafels en een workshop, ook het DigiTaalhuis Hoeksche Waard organiseert van 8-15 september speciale activiteiten voor de Week van lezen en schrijven. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in Nederland. Het DigiTaalhuis Hoeksche Waard zet zich ervoor in dat iedereen kan meedoen in onze snel veranderende samenleving. Met cursussen, workshops, inloopspreekuren en meer. Dit gebeurt het hele jaar door, maar tijdens deze week zijn er extra activiteiten.

Lezen en schrijven is voor 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet vanzelfsprekend. In de Hoeksche Waard zijn dit ongeveer 8.000 mensen. Vaak hebben zij ook moeite om een computer of mobiele telefoon te gebruiken. Dat maakt meedoen in onze samenleving een grote uitdaging, met problemen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven als gevolg. De persoonlijke en maatschappelijke impact is groot, want: laaggeletterdheid raakt iedereen.

Tijidens de Week van lezen en schrijven zijin in alle 11 vestigingen van de Biblotheek Hoeksche Waard thematafels ingericht met informatie over:  de VoorleesExpress, taallessen van het DigiTaalhuis, de eenvoudige computercursussen, de inloopuren voor mensen met computerproblemen of vragen over de digitale overheid. Er liggen verder boeken in eenvoudige taal, boeken met grote letters en taal- en grammaticaboeken.

Ook zijn er Taalvraagdagen waar mensen terecht kunnen voor meer informatie over de activiteiten van het DigiTaalhuis en de VoorleesExpress. Je kan je hier ook opgeven als vrijwilliger. Op donderdag 8 september kunnen mensen van 2-4 uur In Numansdorp terecht, op dinsdag 13 september van 10-12 in Puttershoek en van 2-4 in Oud-Beijerland en op woensdag 14 september van 10-12 in ’s-Gravendeel en van 2-4 in Strijen.

Op donderdag 8 september om 10.00 uur is er een workshop interculturele communicatie in het Oude Raadhuis. In het omgaan met mensen uit een andere cultuur kom je soms voor verrassingen te staan. De ander reageert op een onverwachte, of mogelijk zelfs ongewenste manier. In deze training leer je deze cultuurverschillen te herkennen en er mee om te gaan. Deelname kost 5 euro. Aanmelden via website bibliotheekhoekschewaard.nl