Ga terug

SPHW pakt ongeplande nachtzorg op voor Buurtzorg Nederland

1 april 2022

De Stichting Personenalarmering Hoeksche Waard (SPHW) en thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland werken sinds kort in de Hoeksche Waard samen. SPHW voert de ongeplande nachtzorg voor Buurtzorg uit. ‘Dat betekent dat als een cliënt van Buurtzorg ’s nachts (tussen 23.00 en 7.00 uur) onverhoopt hulp nodig heeft en op de alarmknop drukt of Buurtzorg belt, een medewerker van SPHW die hulp komt bieden.’, aldus Nico de Pijper (voorzitter Raad van Bestuur van SPHW).

Joost de Blok (projectmedewerker Buurtzorg Nederland): ‘Wij zijn blij met deze samenwerking. De ongeplande nachtzorg was een belasting voor onze teams. Nu maar ook in de toekomst, omdat het steeds lastiger wordt verzorgenden en (wijk)verpleegkundigen te vinden. Door de samenwerking hebben we de druk op de teams verlaagd met de wetenschap dat de kwaliteit van zorg aan onze cliënten gegarandeerd is.’

SPHW
De Stichting Personenalarmering Hoeksche Waard is een samenwerking van Alerimus, Heemzicht en Zorgwaard. Inwoners die een abonnement afnemen bij de SPHW (momenteel ruim 400) kunnen door middel van een halszender dag en nacht hun zorgvragen melden bij de alarmcentrale. Het gaat hier dan om zorgvragen, die niet kunnen wachten. De zogeheten acute zorgvragen. 

Afhankelijk van de wens van de cliënt wordt de alarmopvolging verzorgd door iemand uit het eigen netwerk van de cliënt of door een professionele zorgmedewerker van SPHW. Overdag wordt de professionele zorg gegeven door de medewerkers van de wijkteams van de betrokken organisaties. Van 23.00 tot 7.00 uur werken de medewerkers vanuit Huisartsenpost ’t Hellegat (HAP) in Klaaswaal. ‘De Hoeksche Waard is groot en Klaaswaal is de meest centrale locatie op het eiland; vanuit hier kunnen we binnen een half uur overal zijn.’, aldus Nico de Pijper. ‘En dat is belangrijk, omdat onze cliënten acute zorgvragen hebben en snel geholpen moeten worden.’ 

Buurtzorg Nederland
Buurtzorg is een landelijke thuiszorgorganisatie die met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden, zorg levert aan huis. Het gaat hierbij om verpleging en persoonlijke verzorging, waarbij de cliënt en zijn omgeving centraal worden gesteld.

Meer weten over SPHW?
Kijk op de website www.sphw.nl. U kunt ook bellen naar (078) 303 28 63 of mailen naar info@sphw.nl. Het kantoor van SPHW vindt u op Bernhardstraat 25 in Numansdorp.

—————————————————————————————————————————

Regionale samenwerking Thuis in de Kern
De samenwerking tussen SPHW en Buurtzorg Nederland past in een bredere ontwikkeling van meer regionale samenwerking, zoals die ook vorm krijgt in het programma Thuis in de Kern. Het programma staat voor een inclusieve, sociale en verbonden samenleving waarin ouderen en mensen met een beperking, ongeacht hun woonplek, zo lang mogelijk zelfstandig kunnen thuis wonen. Om dit te kunnen bereiken in een vergrijzende samenleving met een groeiende vraag naar zorg en een krimpende arbeidsmarkt is samenwerking essentieel. Daarnaast eisen ook steeds meer zorgverzekeraars dat de ongeplande nachtzorg door één regionale organisatie wordt geleverd. SPHW doet dit al voor cliënten van Alerimus, Heemzicht en Zorgwaard. En sinds vorig jaar ook voor de cliënten van Careyn. De samenwerking met Buurtzorg Nederland is weer een stap verder in die ontwikkeling.