Ga terug

Samenwerking leidt tot start opleiding Mbo-Verpleegkundige in Hoeksche Waard

7 december 2021

Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen zorgmedewerkers in spé een mbo-opleiding volgen in de Hoeksche Waard. In september start het ROC Da Vinci College samen met Thuis in de Kern de opleiding Mbo-Verpleegkundige. Dit betekent wederom een mooie stap richting meer zorgmedewerkers in de regio, waar gemeente Hoeksche Waard zich samen met maatschappelijke partners hard voor maakt.

Werken en leren in de Hoeksche Waard

Wie start met de opleiding Mbo-Verpleegkundige in de Hoeksche Waard volgt lessen van het Da Vinci College en doet ervaring op in de praktijk bij een van de vijf lokale samenwerkende zorgpartijen van Thuis in de Kern. Een opleiding voor de regio én in de regio dus. Het nieuwe opleidingstraject op niveau 4 is een combinatie van een beroeps opleidende leerweg (bol) en een beroeps begeleidende leerweg (bbl). In de eerste twee leerjaren bestaat een lesweek uit één dag stage en vier dagen school. In de laatste twee jaren, wanneer studenten verder ontwikkeld zijn in het vak, maakt de stage plaats voor een leerwerkplek. Studenten gaan dan nog één dag naar school en werken, afhankelijk van het contract, drie of vier dagen per week bij een van de instellingen in de regio, tegen bijbehorend salaris. Bij voldoende aanmeldingen worden ook de lessen verzorgd in de Hoeksche Waard.

Samen voor meer mensen in de zorg

De nieuwe opleiding is niet alleen een mooie kans voor scholieren op het voortgezet onderwijs die voor de keuze van hun vervolgopleiding staan. Ook voor een groep zij-instromers is het een interessante opleiding. Om meer en de juiste mensen te vinden voor de zorg, werken de vijf grote zorgorganisaties Alerimus, Careyn, Cavent, Heemzicht en Zorgwaard al langer samen onder de naam Thuis in de Kern. Vorig jaar bracht de gemeente de verwachte werkloosheid als gevolg van de coronacrisis in kaart. Daarbij ontstond het idee om werkzoekenden gericht om te scholen zodat zij aan de slag kunnen in een sector in de Hoeksche Waard waarin de komende jaren veel vraag naar arbeidskrachten is. Samen met onderwijspartner Da Vinci College en Thuis in de Kern werd onder de naam Hoeksche Switch een om-, her- en bijscholingstraject ingericht voor de zorg, waarmee inmiddels al een tweede groep is gestart. Deelnemers behalen met het traject een mbo-certificaat om daarna meestal door te stromen naar een volledige mbo-opleiding.

Oriënteren: Open dag of meelopen

Op 28 januari heeft het Da Vinci College een open dag. Wie interesse heeft in de opleiding Mbo-Verpleegkundige kan zich op de open dag uitvoerig laten informeren. Daarnaast is het mogelijk om een dag mee te lopen met de opleiding. Meer informatie vind je op www.davinci.nl.  

Dit artikel kun je ook nalezen op https://www.hoekschnieuws.nl/2021/12/07/opleiding-mbo-verpleegkundige-start-in-hoeksche-waard/