Ga terug

HUISKAMERS VAN DE WIJK ZIJN OOK ‘BIBLIOTHEKEN VAN DE WIJK’

17 februari 2022

Je kunt er binnenlopen voor een kopje koffie en zomaar aan de praat raken met iemand die je al een tijd niet gezien hebt. En je kunt ook boeken lenen op 3 locaties van de Huiskamers van de Wijk. Een logische samenwerking: net als de huiskamers heeft ook Bibliotheek Hoeksche Waard een ontmoetingsfunctie. En ook de bibliotheek wil goed bereikbaar zijn voor inwoners in de dorpen. “Dit zijn voor ons ideale locaties”, aldus Geertje Wiersma (Bibliotheek Hoeksche Waard).

“De huiskamers liggen niet alleen centraal in de dorpen, ze zijn ook zeven dagen per week open. Ook als er geen medewerker van de bibliotheek aanwezig is kun je een boek lenen of terugbrengen. En dat vinden onze abonnees erg fijn.” De bibliotheek doet nog veel meer dan alleen boeken uitlenen. “We organiseren bijvoorbeeld ook digitale vragenuurtjes, waar inwoners terecht kunnen met vragen over hun computer of tablet. En vanuit ons Taalhuis organiseren we allerlei ontmoetingsmomenten voor anderstaligen. We zoeken daarin ook graag de samenwerking met de huiskamers op”, zegt Carla Beverwijk (Bibliotheek Hoeksche Waard).

Poffertjesdag

Kitty Zonneberg (Huiskamer van de Wijk, locatie Rembrandt): “Van de zomer heeft Huiskamer van de Wijk locatie Zomerplein nog samen met de bibliotheek een Poffertjesdag georganiseerd. Tijdens deze middag kwamen onze bezoekers en die van het Taalhuis samen. Ze hebben heerlijke poffertjes gegeten, muziek geluisterd en vooral met elkaar gepraat. Niet alleen is dit een gezellige dag en een fijn moment om elkaar te ontmoeten, de bezoekers van het Taalhuis oefenen zo ook hun Nederlands.”

Carla: “We bieden samen ook praktische hulp. We kregen beide signalen dat ouderen moeite hadden de qr-codes van het coronabewijs beschikbaar te krijgen. Digitaal lukte dat bij een aantal niet. Daarom hebben we op de huiskamerlocatie Rembrandt inloopspreekuren georganiseerd. Daar hebben onze vrijwilligers inwoners geholpen om een papieren versie van hun code te maken.”

Films en activiteiten

De bibliotheek helpt de huiskamers ook met het faciliteren van activiteiten. “We maken quizzen met vragen over de dorpen. Ook hebben we een aantal lokale films, waarin de dorpen van vroeger in beeld zijn gebracht. Deze films worden geregeld getoond in de Huiskamers van de Wijk”, zegt Geertje. Kitty: “Wij zijn daar heel blij mee. De films zorgen voor veel herkenning en leuke gesprekken tussen bezoekers.”

Samenwerking

De samenwerking tussen beide partijen is breder. De bibliotheek maakt regelmatig gebruik van de locaties voor het organiseren van activiteiten of bijeenkomsten voor medewerkers. Kitty: “Ja, dat kan bij ons ook. Ben je als organisatie op zoek naar een grotere vergaderruimte, dan kun je ook bij ons terecht.”

“In Oud-Beijerland hebben we een werkgroep met verschillende partijen. We stemmen daarin de activiteiten af die we voor dorpsbewoners organiseren en de momenten waarop we dat doen. Waar mogelijk organiseren we het samen en faciliteren we elkaar. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Burendag”, zegt Kitty. Vorig jaar was het in september een groot feest op locatie Rembrandt van de Huiskamer van de Wijk. Carla; “Er was een band, lekker eten, er werd gedanst en meegespeeld met een quiz. En het was vooral een moment waarop wijkbewoners en bewoners van onze locatie elkaar ontmoetten: jong en oud. Er was deze dag saamhorigheid tussen allerlei inwoners. Dat is iets dat zowel de bibliotheek als de huiskamer heel belangrijk vindt”, zegt Carla.

Kijk voor meer informatie op https://www.huiskamervandewijk.nl/.