Ga terug

HAP ’t Hellegat zet vaker verpleegkundigen Zorgwaard in

8 juli 2019

Sinds afgelopen zaterdag werkt HAP ’t Hellegat, de huisartsenpost in Klaaswaal, nauw samen met het Verpleegkundig Technisch Team (VTT) van Zorgwaard in de vorm van een pilot. Tijdens de weekenden kunnen de dienstdoende artsen van de HAP in een aantal gevallen hetVTT inzetten.

Met deze pilot testen HAP ’t Hellegat en Zorgwaard een mogelijke oplossing voor de toegenomen drukte op de HAP. Bepaalde handelingen die nu alleen de artsen verrichten, voert het VTT dan uit. Het kan hierbij gaan om problemen met een sonde verhelpen of het met spoed opstarten van een infuus. De HAP kan dan het VTT inschakelen dat vervolgens naar de patiënten toegaat. Op deze manier kan de arts zijn of haar werkzaamheden blijven verrichten op de HAP en de patiënten hoeven de deur niet uit, omdat het VTT aan huis komt. De pilot vindt de komende vier weekenden plaats tussen acht uur ’s ochtends en twaalf uur ’s avonds.

Zorg snel ter plaatse
Eén van de kartrekkers van de pilot is André Klaver. Hij is medisch manager van de HAP in Klaaswaal. ‘Wij hebben zowel de Hoeksche Waard als Goeree-Overflakkee onder onze hoede. Een groot gebied waarbij er ook sprake is van een toenemende hulpvraag, vooral door de vergrijzing. Wij zoeken middels deze pilot uit of een samenwerking met het VTT van Zorgwaard inderdaad het antwoord is op de toegenomen zorgvraag. Natuurlijk helpt het dat het VTT alleen actief is op dit eiland en dus snel ter plaatse kan zijn. Dat komt de patiëntenzorg ten goede.’

Toekomst
De andere kartrekker van de pilot is Eva Koenraadt, verpleegkundige bij Zorgwaard. Zij vervolgt: ‘In het najaar evalueren we de pilot. Als de pilot een succes is, gaan we graag in gesprek met andere zorgverleners over mogelijke samenwerking. Onze droom is ook dat we onze verpleegkundige specialisaties nog meer uitbreiden, zodat ook het thuis dialyseren of volgen van chemotherapie mogelijk wordt. Voor nu is het in ieder geval mooi dat we onze verpleegkundige specialisatie in hele de Hoeksche Waard, voor jong en oud, in kunnen zetten.’

Op de foto: 
De twee kartrekkers van de samenwerking tussen HAP Klaaswaal en het Verpleegkundig Technisch Team van Zorgwaard, Eva Koenraadt (links) en André Klaver. Foto: Qphoto, Jeffrey Groeneweg.