Ga terug

Eerste zorgorganisatie met online voedingsplatform

26 augustus 2020

Zorgwaard neemt in september – als eerste zorgorganisatie in Nederland – een nieuw, online voedingsplatform in gebruik. Een primeur op het gebied van voedselmonitoring. Dankzij het platform kunnen wij nóg beter in de gaten houden of iedere cliënt lekker, gezond, voldoende en veilig eet, zelfs als er sprake is van een eventuele handicap.

Dit is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Toch is dat precies wat Zorgwaard voor haar cliënten wil bereiken. Daarom stelden we al in augustus 2019 een speciaal gastroteam aan met daarin een kwaliteitsverpleegkundige, logopedist, chef gastro-engineering en als het nodig is een diëtist of ergotherapeut. Dit speciale, multidisciplinaire team zorgt ervoor dat iedere cliënt, ongeacht zijn of haar fysieke ongemakken, goed en smaakvol eet. Dit vraagt om veel afstemming tussen de verschillende teamleden, want het gaat om individueel maatwerk per cliënt. Daarom krijgt het gastroteam vanaf september de beschikking over een innovatief hulpmiddel: een online voedingsplatform.

Met dit platform kan het gastroteam makkelijk en snel met elkaar afstemmen welke gezondheids- en eetproblemen er spelen bij een cliënt, wat de beste aanpak voor de persoon in kwestie is en kan het team de gekozen aanpak eenvoudig monitoren. Dit gaat allemaal online, er zijn minder fysieke overlegmomenten nodig. Bovendien is het platform zo ingericht dat er voor iedere betrokken specialist een logische plek is om informatie te registreren. Dat klinkt vanzelfsprekend, toch is dat in bijvoorbeeld een Elektronisch Cliënten Dossier niet mogelijk. Met het online platform heeft het gastroteam een op maat gemaakt hulpmiddel in handen om een zo’n groot mogelijke groep cliënten te helpen en ondervoeding tegen te gaan. Op basis van de aanbevelingen van het gastroteam bereiden de chef-koks dagelijks, een op de cliënt persoonlijk afgestemde, lekkere, veilige en voedzame maaltijd.

Het online voedingsplatform is in nauw overleg met Zorgwaard ontwikkeld door externe partijen, waaronder voedingswetenschappers en het Center for Gastrology uit Leuven. We starten met de ingebruikname van het voedingsplatform op twee van onze locaties. Het gaat om de cliënten van de afdelingen somatiek in Puttershoek en de cliënten van de afdelingen somatiek  en geriatrische revalidatiezorg in Oud-Beijerland. In februari vindt een uitgebreide evaluatie plaats. Daarna bekijken we of het innovatieve online hulpmiddel ook breder toepasbaar is, bijvoorbeeld in de thuiszorg.