Ga terug

De Huiskamer van de Wijk

18 oktober 2021

De Huiskamer van de Wijk; van, voor en door iedereen

Iemand die een wandeling maakt of de kinderen naar school heeft gebracht. Een buurtbewoner die trek heeft in een kopje koffie. Een ouder stel dat om een praatje verlegen zit. Statushouders die er hun Nederlands komen oefenen. Scholieren die huiswerk maken in hun pauzes. Bewoners van onze locatie die met familie koffie drinken of meedoen aan een activiteit. Leden van een vereniging die samenkomen om hun hobby uit te oefenen. Dat zijn de mensen die je tegen kunt komen in een Huiskamer van de Wijk, want iedereen is welkom. Een huiskamer is een ontmoetingsplek van en voor iedereen. Een plek waar je samenkomt, waar je mee kunt doen aan activiteiten of zelf een leuke activiteit voor anderen kunt organiseren.

Verbinding stimuleren

In de Hoeksche Waard zijn 5 Huiskamers van de Wijk, verdeeld over onze locaties en die van collega-zorgaanbieders Alerimus en Heemzicht. Wij willen daarmee de verbinding in de dorpen stimuleren. Daarom is elke inwoner – wel of geen zorgvraag, jong of oud – er welkom.

De activiteiten van de Huiskamers van de Wijk zijn niet allemaal hetzelfde, want wat er gebeurt is afhankelijk van waar inwoners van dat dorp behoefte aan hebben. Wel kunnen we zeggen dat voor iedere huiskamer de volgende 6 pijlers gelden; gastvrije locatie, activiteiten, helpende handen, sociaal vangnet, vervoer en digitaal netwerk (een uitleg per pijler lees je hier). Met deze pijlers maken we de kwaliteit en het doel van de huiskamers voor iedere locatie gelijk.

Samen organiseren we activiteiten in de huiskamers
De invulling van de huiskamers wordt niet vanuit de zorgaanbieders bepaald. We willen juist inspelen op de behoeften van de inwoners. We werken dan ook samen met verschillende partijen om de huiskamers zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij die behoeften. Zo worden er bijvoorbeeld in de Rembrandt (Oud-Beijerland) regelmatig films gekeken en kan men op het Zomerplein (Puttershoek) luisteren naar lezingen. 

Belangrijk is in ieder geval dat wat er georganiseerd wordt voor iedereen toegankelijk is. Dat concept is voor sommige locaties nog nieuw. We organiseerden al veel voor onze cliënten, maar nu zetten we onze deuren dus nog meer open voor anderen mensen in het dorp. Dus wil je iets organiseren voor inwoners of ben je als vereniging/stichting op zoek naar een locatie om samen te komen? Je bent van harte welkom in één van de huiskamers.

Coördinatoren

Elke huiskamer heeft een eigen coördinator. Bas van der Plank is de coördinator van locatie Zomerplein en Kitty Zonneberg voor locatie Rembrandt. Bas: ‘Dorpsbewoners, cliënten van de zorglocatie, verenigingen, stichtingen, voorbijgangers etc. Iedereen, jong en oud, ontmoet elkaar in de Huiskamer van de Wijk. Voor een kop koffie of thee met iets lekkers, maar ook om deel te nemen aan een activiteit. Je bent hier altijd welkom!’

‘De activiteiten kunnen door iedereen georganiseerd worden.’, aldus Kitty. ‘Dus heb je een leuk idee of weet je waar behoefte aan is in het dorp, ga met ons in gesprek. Wij denken graag met je mee en stellen onze faciliteiten beschikbaar voor iedereen die er gebruik van wil maken.’

Meer weten over de Huiskamer van de Wijk?

Kijk op www.huiskamervandewijk.nl en/of en volg ons op Facebook  https://www.facebook.com/zomerpleinhuiskamervandewijk