Ga terug

Beeldzorg: mevrouw Becker ontvangt eerste Compaan-tablet

18 mei 2020

Eind april hebben de organisaties van Thuis in de Kern de aftrap gegeven voor zorg op afstand (beeldzorg). Een manier van zorg verlenen waarbij de Compaan-tablet, specifiek voor ouderen de hoofdrol speelt. Inmiddels is aan mevrouw Becker uit Oud-Beijerland de eerste Compaan-tablet uitgereikt.

Mevrouw Becker heeft, als eerste inwoner van de Hoeksche Waard, de Compaan ontvangen. Door corona ziet zij haar familie en buren minder vaak en hierdoor voelt zij zich soms eenzaam. De Compaan is voor haar een echte uitkomst. Ze kan nu beeldbellen met haar dochter, schoonzoon en (achter)kleinkinderen. Ze kan spelletjes spelen, foto’s kijken, berichtjes sturen en ontvangen. Ook heeft zij via de Compaan een directe hulplijn met haar zorgverleners op de dagen dat zij niet bij haar langskomen. Haar medicijngebruik wordt dan gecontroleerd en er wordt besproken hoe het met haar gaat die dag. Mevrouw Becker is thuiszorgcliënt van Zorgwaard en is erg blij met haar Compaan. ‘Ik maak snel en eenvoudig contact met mijn familie. We beeldbellen met elkaar. Dat is veel leuker dan gewoon bellen, want zo kan ik hen gewoon zien. En we spelen spelletjes met elkaar, dat is echt heel gezellig.’

Voordelen van de Compaan
Met de Compaan onderhouden de zorgorganisaties contact met de gebruikers van de speciale tablet. Zo wordt eenzaamheid tegengegaan en blijft sociale controle behouden. Ook kan de Compaan fysieke zorgmomenten (deels) vervangen. Dit bijvoorbeeld door beeldzorgcontact voor de controle van medicatie. Daarnaast ontlast de Compaan ook de mantelzorgers van de cliënten, omdat zij eenvoudiger en op afstand beeldcontact kunnen houden met hun naasten. De afgelopen week heeft ook al een aantal cliënten van Careyn en Alerimus de Compaan gekregen. Cliënten van Heemzicht volgen nog. In totaal krijgen 100 inwoners van de Hoeksche Waard de komende tijd de Compaan.

Thuis in de Kern
Zorg op afstand door middel van beeldzorg en beeldcontact is een project van Thuis in de Kern waarin onder andere Alerimus, Careyn, Heemzicht, Welzijn Hoeksche Waard, Zorgwaard en gemeente Hoeksche Waard samenwerken. Met Thuis in de Kern pakken de organisaties in de Hoeksche Waard gezamenlijk verschillende projecten en activiteiten op die bijdragen aan gezond langer thuis wonen. Ook Slim Langer Thuis is één van de deelprojecten van het uitvoeringsprogramma van Thuis in de Kern en de Compaan-tablet is daar een vervolgproject van.

Beeldzorg: mevrouw Becker ontvangt eerste Compaan-tablet