Oedeemtherapie

Wat is het?
Er zijn meerdere vormen van oedeem. Niet alle soorten oedeem zijn te beïnvloeden met oedeemtherapie. Mn Lymfoedeem wel. Dit kan ontstaat als het lymfesysteem aangetast wordt of niet goed ontwikkeld is. Dit kan aangeboren zijn, maar vaak is het tgv van behandeling van tumoren. Door de operatie of door de bestraling kan het lymfestelsel ter plekke beschadigd worden .
Oedeemtherapie bestaat uit een vorm van massage, zwachtelen en oefeningen. Daarnaast worden er veel adviezen gegeven over hoe verergering voorkomen kan worden en wat kan helpen om het oedeem te verminderen.
De therapeut is aangesloten bij het netwerk voor oedeem- en oncologietherapeuten.
Heup of knie revalidatie
Voor optimale revalidatie na een nieuwe heup of knie kunt u terecht bij een van onze fysiotherapeuten van Zorgwaard. Een optimale revalidatie is erg belangrijk om u op deze manier weer veilig en zelfstandig mogelijk te laten functioneren. De fysiotherapeut is de deskundige op het gebied van bewegen en kan samen met u beoordelen wat er nodig is om u zo weer zo zelfstandig en veilig mogelijk te laten functioneren, zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.
Direct na de operatie mag u uw heup of knie weer bewegen, maar kunnen er bepaalde leefregels zijn. De fysiotherapeut zal voor u een oefenprogramma opstellen waarin verschillende oefeningen zijn opgenomen voor onder andere beweeglijkheid, stabiliteit en spierkracht van de knie of heup. Ook zult u weer een aantal alledaagse activiteiten oefenen zoals in en uit bed gaan, opstaan, zitten, lopen (met bijvoorbeeld een rollator of elleboogkrukken) en traplopen.
In het begin zult u dit samen met u fysiotherapeut oefenen, maar gaande weg de revalidatie zult u steeds meer zelfstandig worden tot het punt dat u veilig en zelfstandig naar huis kan.
Tijdens de revalidatie zal de fysiotherapeut u herstel regelmatig evalueren met ander collega’s en dit later met u bespreken. Zo is er altijd ruimte voor vragen en weet u wat u kunt verwachten van uw revalidatie.